Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ


Τα Αιθέρια Έλαια είναι γνωστά σε όλους μας. Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουν πραγματικά τις πολλαπλές και ευεργετικές του χρήσεις;
   Τα έλαια των αρωματικών φυτών είναι γνωστά από την αρχαιότητα στην θεραπευτική, στην υγιεινή και με την καύση τους για τον εξαγνισμό της αρνητικής ενέργειας στο χώρο.
   Τεράστια η ωφέλεια και η πρακτική της χρήσης τους και όμως στο σημερινό κόσμο μόνο τα τελευταία χρόνια αρχίζει πάλι να τα χρησιμοποιεί ο άνθρωπος.
   Δύο βασικά είδη ελαίων υπάρχουν: Τα φυτικά έλαια και τα αιθέρια έλαια.
   Τα φυτικά έλαια χρησιμοποιούνται ως βάσεις για τα αιθέρια έλαια ή και μόνα τους για εσωτερική ή εξωτερική χρήση, αναλόγως των ιδιοτήτων τους.
  

Τα αιθέρια έλαια είναι ο μεταβολισμός του φυτού, είναι οι ορμόνες του φυτού, η ζωή, η καρδιά του φυτού. Αυτή η ορμονική ενέργεια σχηματίζεται από τον ήλιο και τα υλικά της γης. Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές ουσίες, χωρίς νερό, μέσα στο φυτό. Αυτές οι πτητικές ουσίες εξατμίζονται εύκολα στον αέρα και δίνουν την οσμή.
Αιθέρια έλαια είναι τα συστατικά εκείνα στα οποία οφείλεται η χαρακτηριστική οσμή των διαφόρων φυτών. Το άρωμα αυτό χρησιμεύει στο φυτό σε διάφορες λειτουργίες του όπως η προσέλκυση εντόμων, γονιμοποίηση και γενικά δρουν σαν ορμόνες στις διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις απαραίτητες στο φυτό. Έτσι οι ουσίες αυτές μπορούν να ονομαστούν «ψυχή» του φυτού ή ζωική δύναμη ή «βιοενέργεια».
   Τα αιθέρια έλαια υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες σε σχέση με ολόκληρο το φυτό. Σε μια σταγόνα όμως αιθέριου ελαίου υπάρχει πολύ μεγάλη ενέργεια. Τα αιθέρια έλαια είναι πολύ συμπυκνωμένα και για το λόγο αυτό κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη και πρέπει να προσέχουμε πάντα τη δοσολογία των αιθέριων ελαίων σε κάθε θεραπεία. Για 30 μόνο σταγόνες αιθέριο έλαιο (τριαντάφυλλο) απαιτούνται 3.000 πέταλα τριαντάφυλλου. Θέλουμε 50 κιλά λεβάντας για να παρασκευάσουμε 1 κιλό αιθέριο έλαιο. Το ποσοστό αιθέριων ελαίων στο φυτό είναι από 0,2 έως 1,5%.
   Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της χρήσης των ελαίων στην αποκατάσταση και τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού, η BIOART επέλεξε τις καλύτερες ποιότητες σε φυτικά και αιθέρια έλαια.

ΑΤΜΟΛΟΥΤΡΑ - ΕΙΣΠΝΟΕΣ
Πρόσωπο: Για άτονα δέρματα, ρίχνουμε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε νερό που βράζει για να πετύχουμε την αποτοξίνωση του δέρματος και τη διεύρυνση των πόρων, προετοιμάζοντας έτσι το δέρμα για τον καθαρισμό.
   Για αναπνευστικά προβλήματα, γρίπη και στηθικές παθήσεις, ρίχνουμε 2-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ένα λίτρο καυτό νερό και εισπνέουμε περίπου για ένα λεπτό.

ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ
   Από τις πιο όμορφες εφαρμογές των αιθέριων ελαίων είναι η αργή εξάτμισή τους, όταν θερμαίνονται μέσα σε έναν απλό πήλινο αρωματιστή.
   Καθαρίζουν το χώρο από μικρόβια, λειτουργώντας απολυμαντικά και αντισηπτικά, από τους καπνούς και κάθε αρνητική ενέργεια.
   Ακόμη, εισπνέοντας το άρωμά τους επιδρούν χαλαρωτικά και τονωτικά, ανάλογα με το έλαιο που χρησιμοποιούμε.

ΜΠΑΝΙΟ
   Το νερό έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Με λίγες σταγόνες αιθέρια έλαια επιτυγχάνεται άμεση ευεργετική επίδραση εσωτερικά, εισπνέοντας, εξωτερικά στο δέρμα καθώς και στο αγγειακό σύστημα.
   Ρίχνουμε σε γεμάτη μπανιέρα 10-15 σταγόνες αιθέρια έλαια, ενώ σε μικρή ή μισογεμάτη μπανιέρα 6-12 σταγόνες.
   Ο χρόνος παραμονής στη μπανιέρα να μην ξεπερνά τα 20 λεπτά.

ΠΟΔΟΛΟΥΤΡΟ
   Σε μια λεκάνη με 3-5 κιλά νερό, ρίχνουμε 6-8 σταγόνες αιθέρια έλαια.
   Συνίσταται θερμό ποδόλουτρο το χειμώνα για κρύα πόδια και δροσερό ποδόλουτρο για πρησμένα και κουρασμένα πόδια.
   Τα ποδόλουτρα έχουν ανακλαστικές επιδράσεις στο σώμα μέσω των ανακλαστικών ζωνών.

ΧΕΙΡΟΛΟΥΤΡΟ
   Ομοίως με τα ποδόλουτρα ευεργετούν ανακλαστικά όλο το σώμα.

ΚΟΜΠΡΕΣΕΣ
   Σε ένα έως δύο λίτρα νερό, ρίχνουμε 4-5 σταγόνες αιθέρια έλαια. Με ένα λινό πανί ή βαμβάκι κάνουμε κομπρέσες:
Ζεστές: για γυναικολογικά προβλήματα, ρευματισμούς, νευρικούς πόνους, αυχενικό.
Δροσερές: για πονοκεφάλους, ευρυαγγείες, πρηξίματα, ερεθισμένα δέρματα και φλογώσεις.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΝΕΡΑ
   Σε 100ml αποσταγμένο νερό, ρίχνουμε 20-30 σταγόνες αιθέρια έλαια. Αφήνουμε 7-12 μέρες σε σκοτεινό μέρος και μετά το φιλτράρουμε.
   Χρησιμοποιείται σε δερματίτιδες, τόνωση της επιδερμίδας, εκζέματα και ερεθισμούς.

ΑΡΩΜΑΤΑ
   Σε καθαρό οινόπνευμα προσθέτουμε αιθέρια έλαια κατά προτίμηση.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
   Σε κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη ή τσάι με μέλι ή κρύο χυμό, προσθέτουμε αιθέρια έλαια σε ποσότητα που συνιστάται για εσωτερική λήψη από εξειδικευμένο θεραπευτή.

ΜΑΣΑΖ
   Σε 100γρ. φυτικό έλαιο (βάση), προσθέτουμε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο. Επιλέξτε τη σωστή βάση και τα αιθέρια έλαια που θα αναμειχθούν, σύμφωνα με τις ιδιότητές τους.

ΜΑΛΛΙΑ
   Περίπου 6 σταγόνες αιθέρια έλαια στο ξέβγαλμα για τριχόπτωση, πιτυρίδα, αδύναμη τρίχα, παθήσεις του τριχωτού.
 
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ
- Βασιλικός: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, ηρεμεί και ξεκαθαρίζει τις σκέψεις. Ευεργετικός στα κρυολογήματα και αποχρεμπτικός με εσωτερική χρήση. Αδιάλυτος πάνω σε τσιμπήματα εντόμων.
- Γεράνι: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, ως απολυμαντικό. Σαν άρωμα, απομακρύνει τις άσχημες μυρωδιές. Μια σταγόνα σε νερό, ως πλύση για το στόμα για ευχάριστη αναπνοή. Κατά της κυτταρίτιδας.
- Γκρέιπ φρουτ: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, ως τονωτικό. Κατά της κυτταρίτιδας και της παχυσαρκίας.
- Δάφνη: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, βοηθάει στη μελέτη, κατευνάζει την ανησυχία και την ταραχή. Για αρθρίτιδες, για ρευματισμούς, για όλες τις δερματίτιδες και για την τριχόπτωση.
- Δεντρολίβανο: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, ανακουφίζει από το κρυολόγημα και τη βρογχίτιδα. Βοηθάει το λεμφικό σύστημα. Καταπραΰνει τους πόνους των ποδιών. Σε πληγές, καψίματα ως επουλωτικό. Ωφελεί τη μνήμη.
- Δυόσμος: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, κατευνάζει την έξαψη, ανακουφίζει από τον πυρετό και τους πονοκεφάλους. Για χρόνιες δερματικές παθήσεις, αρθριτικούς πόνους, κουρασμένα πρησμένα άκρα.
- Ευκάλυπτος: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, απολυμαίνει το χώρο και βοηθάει την αναπνοή. Εξωτερικά σε μυϊκούς, αρθριτικούς πόνους.
- Κόλιανδρος: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, ως ηρεμιστικό κατά του εκνευρισμού, για πονοκεφάλους. Για ευερέθιστο δέρμα, αλλεργικούς τύπους δέρματος.
- Κυπαρίσσι: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, για το άσθμα, δύσπνοιες, βήχα. Για κυτταρίτιδα, για λιπαρό και κουρασμένο δέρμα.
- Λεβάντα: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, απολυμαίνει το χώρο και τονώνει το νευρικό σύστημα. Το αρωματικό νερό της στο δέρμα για εγκαύματα του ήλιου, στους κροτάφους και στο μέτωπο για πονοκεφάλους, στο μασάζ για πόνους μυών.
- Λεμόνι: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, ως αντισηπτικό, καθαρίζει τις αρνητικές ενέργειες στο χώρο. Για φλογώσεις, δερματίτιδες, κουρασμένους μυς, φλεβίτιδες, κιρσούς και για τσιμπήματα εντόμων.
- Μαντζουράνα: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, ως τονωτικό του νευρικού συστήματος, για αϋπνίες και ημικρανίες. Τονώνει το ανοσοποιητικό του δέρματος, για μυϊκούς πόνους, χτυπήματα, διαστρέματα, πρηξίματα, ερεθισμένα δέρματα, φλογώσεις.
- Μάραθος: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, ωφελεί το γαστρεντερικό σύστημα με εισπνοές.
- Μέντα: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, απολυμαίνει την ατμόσφαιρα, ανοίγει την αναπνοή, μειώνει τους διάφορους πόνους, ανακουφίζει από το κρυολόγημα και το πυρετό. Τονώνει την αιμάτωση της επιδερμίδας. Για τσιμπήματα από έντομα.
- Περγαμόντο: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, ως αντικαταθλιπτικό, χαρίζει ευχάριστη διάθεση και δίνει υπέροχο άρωμα. Χρησιμοποιείται σαν λοσιόν κατά της δερματίτιδας.
- Πεύκο: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, ως χαλαρωτικό για αϋπνίες, νευρικότητα, αναζωογονητικό του εγκεφάλου.
- Πορτοκάλι: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, κατά της ταχυπαλμίας και της αϋπνίας. Τονωτικό, ξεκουράζει όλο το σώμα και το ανανεώνει.
- Ρίγανη: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, για το άσθμα, τη βρογχίτιδα, το βήχα και την κυτταρίτιδα. Αραιωμένο για τις ψείρες.
- Σιτρονέλα: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, εντομοαπωθητικό, ή πάνω στο σώμα του καλοριφέρ, αραιωμένο με κάποια βάση που προτιμάτε. Ως τονωτικό σε κουρασμένους μυς.
- Τεϊόδεντρο: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, για κρυολογήματα, ιώσεις, πονοκεφάλους. Δερματικά προβλήματα, μυκητιάσεις, μολυσμένες πληγές, τσιμπήματα εντόμων.
- Υλάνγκ - Υλανγκ: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, για ένταση, αϋπνία, κατάθλιψη. Αφροδισιακό και ρυθμιστικό του ορμονικού συστήματος.
- Φασκόμηλο: Στον αρωματιστή ή σαν άρωμα αραιωμένο σε αλκοόλη, απολυμαίνει και αρωματίζει την ατμόσφαιρα. Για έκζεμα, παχυσαρκία, ατονία, αδυναμία. Τέλος, καθαρίζει το δέρμα.
- Σανδαλόξυλο : Ενα πολύ ευχάριστο άρωμα, καλό τονωτικό για το νευρικό σύστημα.Κατά της διάρροιας, γαστρίτιδας, κολικού, ναυτίας, λόξιγκα, λοιμόξεων του ουροποιητικού συστήματος. Χρήσιμο για ξηρά, μολυσμένα και ευερέθιστα δέρματα.


 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ | ΠΡΟΙΟΝΤΑ | ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΕΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ | ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ-SUPERFOODS | ΒΟΤΑΝΑ | ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού